sobota 19. dubna 2014

Čokoládové cupcakes s čokomáslovým krémem

Tak už přišla řada i na mě. Ze všech stran na mě koukají z různých blogů o pečení cupcakes. Ale co to vlastně je? Jsou to malé minidortíčky ve formě báboviček - muffinek - zdobené krémem, ovocem, čokoozdůbkami, marcipánem a podobně. Existuje nepřeberné množství variací, tmavé těsto, světlé, redvelvet, kakaové, kávové, s krémem máslovým, z mascarpone, s krémem vanilkovým, čokoládovým, ovocným a museli bychom tu být hodně, hodně dlouho, kdybych se snažila vyjmenovat valnou většinu z nich. Prostě si upečete jakoukoliv variaci, která je ta pravá právě pro vás a  pokud máte rádi sladké, přijde si na své snad úplně každý. A proto, když jsme se rozhodli, že si s dětmi doma taky nějaké minidortíčky upečeme, nastal veliký problém a to, jaký cupcake to bude. Nakonec si Lucinka vybrala čokoládové těsto a čokoládový krém. Prohlédla jsem spousty receptů, spousty druhů zdobení, až mi přecházel zrak. Některé byly celkem obyčejné, ale některé byly doslova a do písmene malými kulinářskými uměleckými dílky.  Ale vzhledem k tomu, že teprve začínám, rozhodla jsem se jít zlatou střední cestou a se zdobením nic nepřehánět, i když původně jsem měla vybrané stylové velikonoční cupcakes. I přesto, že jsem vybrala jednodušší variaci, musím se přiznat, že jsem se celkem zapotila. Je to totiž pěkná piplačka, alespoň pro mne. A který recept tedy nakonec zvítězil? Vybrala jsem tento.



Suroviny:


 55 g 70 % hořké čokolády, 45 g holandského kakaa, 115 g másla, 100 g hladké mouky,1 lžičku prášku do pečiva, 1,5 lžičky sody, 1,5 lžičky soli, 2 vejce, 150 g krupicového cukru, 180 g zakysané smetany


Krém:  150 g  70 % hořké čokolády, 150g změklého másla,150 g moučkového cukru


Cukrové perly na ozdobení



Nejprve si předehřejeme troubu na 170 stupňů a formu na muffiny si buď důkladně vymažeme máslem , nebo vyložíme papírovými košíčky. 


 Poté  si ve vodní lázni (na plotýnce postavený kastrol naplněný vodou a na něm miska, která se nesmí dotýkat vody a  ve které budeme rozpouštět suroviny) rozpustíme na kousky nalámanou tabulkovou čokoládu, přidáme máslo a kakao a necháme za občasného míchání vše úplně rozpustit.  Jakmile máme směs rozpuštěnou a hladkou, sundáme mísu z vodní lázně a odstavíme z plotýnky.
 

Do další misky si prosijeme sypké suroviny -  mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.


Ve třetí míse si  promícháme vajíčka s cukrem, přidáme mírně vychladlou čokoládovou směs a pořádně promícháme. Potom budeme přidávat po částech sypkou směs mouky a zakysanou smetanu a vše pořádně zamícháme.


Připraveným těstem plníme  formičky do 2/3, aby nám nepřetekly  a pečeme zhruba 18 minut. V průběhu pečení zkoušíme špejlí, zda jsou již hotové. Hotové budou tehdy, pokud špejle bude suchá a těsto se na ni nebude chytat. Cupcakes vyndáme z trouby a necháme na mřížce vychladnout. 


Na krém budeme opět potřebovat čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu necháme pár minut vychladnout, ale nesmí nám opět začít tuhnout. Společně s máslem si čokoládu vyšleháme a to tak, že otáčky postupně zvyšujeme a nakonec přidáme prosátý cukr a šleháme na nejvyšších otáčkách cca 5 minut do úplného rozmíchání cukru.  


Krémem potom zdobíme cupcakes a můžeme dozdobit cukrovými perlami, hvězdičkami, srdíčky a podobně.


Musím říct, že ačkoliv čokoláda není úplně mým favoritem, cupcakes byly výborné, ocenila jsem především výbornou chuť těsta, takže zcela jistě tuto variantu ještě upeču, i když třeba s jiným  lehčím, ovocným krémem.


Tak příjemné pečení a dobrou chuť :-)



Radka








4 komentáře:

  1. Jé, ty musí být úžasně dobré .... tím si na svátky u rodiny šplhnu:-)
    Díky za recept:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, moc Vám děkuji za návštěvu na stránkách a za komentář. Přeji, ať se pečení zadaří a krásné svátky jara! Radka

      Vymazat
  2. dcerka bude mít vítání občánků.. myslím, že tímto zcela jistě hosty neurazím :-). Díky za recept!

    OdpovědětVymazat